Het vinden van dé perfecte balans

Het blijft een hot topic in vele levens. Balans tussen werk en privé, balans in vriendschappen, vooral naarmate je ouder wordt. Balans tussen tijd spenderen met je partner en tijd nemen voor jezelf en ga zo maar door. Bestaan er überhaupt mensen die de perfecte balans hebben tussen alle ballen die ze hooghouden? Waarschijnlijk niet, maar er zijn wel een paar punten waar je rekening mee kunt houden om het voor jezelf net iets relaxter te maken.

Het is OK om nee te zeggen
Zeg jij ook weleens ja terwijl je eigenlijk nee bedoelt? Zodat je daardoor afspraken tussen anderen afspraken aan het proppen bent terwijl je eigenlijk zou willen Netflixen op de bank omdat je gewoon moe bent? Het is OK om nee te zeggen en daar hoef je je ook echt niet voor te verontschuldigen of uitleg over te geven. Je omgeving begrijpt vaak meer dan je denkt en waar vaak een ja komt, kan ook eens nee komen. Stel jezelf elke keer de vraag , moet ik dit doen of heb ik een keuze? En dat betekent zeker niet dat je gelijk op alles nee moet zeggen, maar ga, voordat je antwoord gaat geven, even 10 seconden bij jezelf na of je hier ruimte voor hebt of wil geven.

Verwachtingsmanagement
Teleurstelling komt vaak voort uit een bepaald verwachtingspatroon. Wanneer je de verwachting op voorhand al bijstuurt komt een nee gewoon niet zo hard aan en ben jezelf minder snel geneigd om ja te zeggen wanneer je nee bedoelt. Wanneer je zegt dat je graag nog even over iets wil nadenken voordat je antwoord geeft, dan is dit vaak al genoeg.

Deel je tijd in vanuit jezelf, niet vanuit een ander
Het is eigenlijk bijna een soort van makkelijk om je tijd in te delen vanuit een ander. Pietje moet daar heen, Klaasje moet daar heen. Voor vriendin X zou ik echt nog dit doen en o ja mijn partner wil ook nog aandacht. Tussendoor moet ik ook nog werken en echt iets aan mezelf doen, maar dat komt later wel. Doe het eens een week andersom en kijk hoe dat bevalt. Wat moet jij deze week echt doen en plan de rest daarom heen. Schrijf het allemaal uit om het overzichtelijk te maken en noteer in je agenda ook specifiek wanneer je tijd voor jezelf neemt en hou je daaraan. Deel het ook met je omgeving om aan dat stukje verwachtingsmanagement te werken. Geloof me, wanneer je jezelf die rust gunt, komt de balans steeds iets dichterbij.

Perfectie? Wat is dat?
De conclusie is dat het nastreven van de perfecte balans niet kan, omdat perfectie niet bestaat. Het is voor iedereen anders en iedereen vult het op zijn eigen manier in en dat is OK. Soms gaan de dingen niet zoals je in gedachten had, maar iedere dag is weer een nieuw begin. Soms heb je van die dagen dat je denkt, ja écht universum? Is dit nodig? Laat het los, pak een kop thee en herinner jezelf eraan dat je morgen weer een dag hebt.

Brigitte
bhoogdorp@gmail.com
Geen reactie's

Geef een reactie