Cool Woman; Ciska van Grootveld

Ciska van Grootveld helpt je met zowel de binnen- als de buitenkant via haar prachtige bedrijf I am Groots. Met coaching voor de binnenkant en styling aan de buitenkant zorgt ze ervoor dat jij kan shinen op de manier zoals jij het wil.

Hoe ben je met coaching begonnen?
Het begon voor mij toen ik 5 jaar geleden van een marketingfunctie naar een functie binnen een Learning & Development team ging. Daar kwam ik erachter dat ik het erg leuk vond om aan de ontwikkeling van mensen te mogen werken en dat ik daar van nature goed in ben. Dat heb ik een aantal jaar met veel plezier gedaan tot ik twee jaar geleden overspannen raakte. Toen dacht ik wel even ‘wow!’, ik had niet gedacht dat het mij zou overkomen. Ik dacht dat ik jong, sterk en fit was, en alles aankon, maar het blijkt dat ik niet alles kan. Dat was voor mij echt een eyeopener om dingen anders te gaan doen.

Hoe ben je daar mee omgegaan?
Wanneer je daar middenin zit, ga je jezelf heel veel vragen stellen. ‘Waar ben ik mee bezig? Waar gaat dit naartoe? Wat wil ik? Past mijn werkomgeving nog bij mij? Daar ben ik toen heel veel over gaan praten met vrienden, familie en professionals. Ik kwam erachter door er zelf zo open over te praten dat heel veel mensen in mijn omgeving ook met deze vragen bezig waren. Niet per sé vanuit overspannenheid, maar vanuit het ook niet lekker in hun werk zitten of dingen doen die niet goed bij je passen of die je gewoon niet zo leuk vindt. Ik gun het niemand om, zeker voor langere tijd, op plekken te werken die je echt niet leuk vindt. Dat je elke dag naar je werk gaat met lood in je schoenen. Dat is het echt niet waard.
De combinatie van mijn eigen overspannenheid en de gesprekken die ik voerde zorgden ervoor dat alles samenkwam, en ik me besefte dat ik hier iets mee wilde doen.

Waarom de combinatie coachen en stylen?
Ik ben ermee geboren denk ik, en heb er daarna 30 jaar over gedaan om daar achter te komen. Naast mijn werk heb ik een opleiding gedaan voor styling en dat vond ik ontzettend leuk. Toen heb ik een aantal bladen aangeschreven dat ik, naast mijn werk van 32 uur, nog één dag beschikbaar was voor stylingklussen. Naar aanleiding daarvan raakte ik in contact met een stylist van Libelle en hebben we samen 1,5 jaar een rubriek gedaan met make-overs van lezeressen.
Toen ik twee jaar geleden I am Groots begon had ik het idee dat coachen en stylen twee losse elementen waren. Kan ik wel 2 bedrijven oprichten in één keer of moet ik mij eerst focussen op één van de twee? En ik kon niet één van de twee loslaten, omdat ik het beide zo leuk vind. Afgelopen voorjaar kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk over hetzelfde gaat. Het gaat om je goed voelen en de dingen doen en dragen wat bij je past. En sindsdien klopt het helemaal.

Is er overlap tussen de coaching en styling?
Heel erg! Als ik met iemand ga shoppen, dan gaat het nooit alleen over de buitenkant. Het gaat over kijken naar jezelf en kijken naar wat je mooi vindt aan jezelf. Veel vrouwen zijn onterecht onzeker over bepaalde punten, dus ik probeer ze ook daarin te coachen, dat ze zichzelf mooier kunnen vinden en er echt durven te staan. Iedereen is mooi en bijzonder op zijn eigen manier, maar veel vrouwen denken dat zij zich moeten verstoppen. Zeker tijdens het stylen gaat het ook over de binnenkant. Tijdens coaching komt soms ook je kledingstijl naar voren. Bijvoorbeeld doordat je iets anders wil in je leven je je ook anders wilt presenteren of omdat je bijvoorbeeld een pitch hebt die je binnen wilt slepen.

Waar begin je mee als je een vrouw gaat stylen?
Bij de basis. Iemands figuur, bouw en verhoudingen. Ik neem daar ook de huidskleur en de haarkleur in mee en breng dat in kaart. Heb je een smalle taille of een wat bredere taille, lange benen of korte benen, kleine borsten of grote borsten en ga zo maar door. Vervolgens probeer ik iemand zo goed mogelijk te leren kennen en kijk ik: wie ben jij, wat is je persoonlijkheid en wat past daar bij.

Waar wil je nog heen met I am Groots?
Met de videoserie Binnenstebuiten die ik heb gemaakt zou ik nog verder willen. Ik vind het zo mooi en inspirerend om deze gesprekken met andere vrouwen te hebben. Dat is voor nu korte termijn. Op lange termijn zou ik het heel mooi vinden om de binnen- en de buitenkant te combineren voor dezelfde groep en daar een programma van te maken. Zodat je weet dat je niet alleen bent en het niet alleen hoeft te doen, maar dat je een groep van leuke mensen om je heen hebt. Ook zou ik met een kleine groep mensen een inspiratiereis willen maken zodat je even helemaal uitzoomt en de tijd voor jezelf neemt op een mooie plek. Dat je volledig opgeladen en met volle energie weer aan de slag kunt met datgene wat jij wilt. Waar jij gelukkig van wordt.

Binnenkort komt er een artikel online met 3 stylingtips van Ciska. Wil je graag meer overs Ciska weten? Neem dan een kijkje op iamgroots.com

Brigitte
bhoogdorp@gmail.com
Geen reactie's

Geef een reactie