Cool woman: Merel Stegeman Wonderlust Journal

Wanneer je, een voor jou onbekend iemand twee keer in één week online tegenkomt en je wordt getriggerd door haar verhaal, dan moet je gewoon met diegene in gesprek. Dat had ik met Merel Stegeman. We delen de gezamenlijke liefde voor het woord “flow” en het eten van taartjes. Ze is moeder van 2 dochters, Pippa en Colette, ze werkt als coach en trainer en heeft daarnaast een achtergrond in de creatieve therapie. In 2015 kwam haar Wonderlust Inside Travel Journal uit waarmee ze vrouwen inspireert om nog meer uit hun reis te halen en te ontdekken wat echt belangrijk voor hen is.  

Je bent naast coach de bedenker van de Wonderlust Inside Travel Journal. Hoe is dat ontstaan? Het is ontstaan vanuit een eigen behoefte omdat ik veel heb gereisd. Er zijn veel traveljournals beschikbaar, maar niks waar echt verdieping in zit en daar had ik zelf wel erg de behoefte aan. De  traveljournal is opgesplitst in 3 delen. Vóór je vakantie, tijdens je vakantie en na je vakantie. Het zorgt echt voor een moment van zelfreflectie en een check waarin je je afvraagt: waar ga ik naartoe en wat wil ik uit deze reis halen? En dat is ook wat ik vrouwen mee wil geven die de journal invullen, zodat ze meer bewustwording uit hun vakantie halen.

Je bent moeder, hoe ervaar je de combinatie tussen moederschap en ondernemen? Het is heerlijk! Ik ervaar echt een gevoel van vrijheid omdat ik zelfstandig ondernemer ben. Wanneer ik een ziek kind heb kan ik er altijd voor kiezen om daar bij te blijven en dan hoef ik mij niet in allerlei bochten te wringen. De downsite van ondernemen is dat je er altijd mee bezig bent, het nooit stopt en je ontzettend veel verantwoordelijkheid hebt.

Je doet allemaal verschillende dingen, je coacht, traint, je geeft workshops en je hebt de journal. Hoe zorg je voor de balans?
[Merel vraagt lachend of ik daar het antwoord op heb]. We blijken beiden dezelfde insteek te hebben. Elke dag is een nieuwe dag en heb je weer de mogelijkheid om je balans te vinden. Iedere dag zal het anders uitpakken. Soms ben je aan het rennen en aan het vliegen en op andere momenten zit iedereen in de flow. De mindset hierin is erg belangrijk en het is goed om je te bedenken: wat geeft je energie en wat kost je energie? Yoga, meditatie en schrijven helpen Merel om in balans te blijven. In de vakantie heeft ze zelfs met haar man afgesproken om een uurtje voor zichzelf te nemen en andersom had haar man de vrijheid om dat ook te doen. Dat heeft gezorgd voor een hele fijne balans tijdens de vakantie. Elke dag checkt ze heel bewust in en staat ze stil bij haar ademhaling.

Wat doe jij om productiever te zijn met de tijd die je hebt? Werk je op dezelfde manier als voordat je een kind had?
Steeds beter besef ik mij wat mijn productieve uren zijn, en dat is in de ochtend. Ik spreek graag in de middag af omdat ik weet dat ik in de ochtend dan al veel gedaan heb en ik maak een to-do lijst die voor mij realistisch is. Voorheen kon ik lange to-do lijsten maken, maar ik weet dat net als met de was, een to-do lijst nooit af is. Nu maak ik een lijst met 3 dingen die echt vandaag af moeten en als ik meer doe, dan is dat mooi meegenomen. Op deze manier werk ik veel productiever en heb ik echt het gevoel dat ik dingen af krijg.


Hoe ziet jouw week eruit als je de ultieme balans hebt?
Er zijn een aantal ingrediënten die erin moeten zitten. In de ochtend werken, omdat ik dan het meest productief ben. Ik hou ervan om trainingen te geven, dus dat moet er ook in verwerkt zijn. Daarnaast hou ik echt van taartjes eten, dus die moet er zeker in. Samen met mijn dochters op avontuur en leuke plekjes ontdekken. Er moet een creatief element in zitten en tot slot wil ik ook een date night met mijn man. Het is een week waarin ik werk, maar geen stress heb en dat er vooral veel rust is.

Welke tip zou jij willen meegeven aan moeders die ondernemen? Over zowel het moederschap als over ondernemen.
Over het ondernemerschap is dat: volg je dromen en ga het doen! Je kunt nog zoveel dromen, maar zolang je niks doet, gebeurt er ook niks.  Wees zelf het voorbeeld dat je je kinderen wil geven. Over het moederschap is dat: zorg goed voor jezelf en maak je niet te druk. Hou in gedachte dat je niet alles zelf hoeft te kunnen en er is altijd wel een oplossing.

Tot slot; Is er een plek, een koffietent, yogastudio, maakt niet uit wat, in je omgeving die je mee zou willen geven als tip?
Voor taartjes  RumBaba in Amsterdam Oost, daar zijn de taartjes echt heerlijk. ZOKU in de Weesperstraat en de geitenboerderij in het Amsterdamse bos. Dat vind ik een fijn plekje om met de meiden naartoe te gaan.

Meer over Merel kun je vinden op www.merelstegeman.com

Brigitte
bhoogdorp@gmail.com
Geen reactie's

Geef een reactie